MUSTIKKATRIO
MITEN TIETEELLINEN TIETO SYNTYY?
Tieteellinen tieto on alustavaa tietoa
”kunnes toisin todistetaan”
Tieteellinen tieto arvioidaan ja siitä keskustellaan, seon siis julkista
Sosiaalinen tapahtuma
MIKÄ TEKEE VÄITTÄMÄSTÄ HYVÄN?
Puolukkamehu on hapanta
Mistä tiedät?
No se maistuu happamalta..
No mutta mun äiti on kemisti ja se on sanonut, ettäse on hapanta
No mistä se sen muka tietää?
No voin pyytää sitä tuomaan töistä pH-paperia jasitten me voidaan mitata sen pH ja voidaan vaikkanetistä tarkistaa, että mitä happoja siinä on.
TUTKITAAN PH:TA
Raaka-aineet
Vaahto (päälle)
1 valkuainen
noin 1 rkl sokeria
0,5 dl mustikoita (kokonaisina)
Rahka (keskelle)
250 g maitorahkaa
1 dl vispikermaa
noin 0,5 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 dl mustikoita (kokonaisina)
Pohjalle
0,5 dl mustikoita (kokonaisina)
OHJE
Valmistus
1. Erottele kananmunan valkuainen ja vatkaa valkuainenkovaksi vaahdoksi. Lisää varovasti sokeri ja vatkaa hieman.Kääntele mustikat vaahdon joukkoon.
2. Vatkaa vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää joukkoonrahka hyvin sekoittaen. Lisää sokeri, sitruunamehu ja mustikat.Sekoita hyvin.
Kokoa annos seuraavasti:
Laita lasin pohjalle hieman mustikoita. Nostamustikoiden päälle rahka ja rahkan päälle vaahto.
VÄITTÄMÄT
Emäksisessä ympäristössä mustikan mehu onpunaista
Mustikkamehu aiheuttaa rahkan happamuuden
Sitruunamehu on happamampaa kuin maitorahka
MIKSI?
Mustikassa on antosyaaneiksi kutsuttuja aineita,joiden rakenne muuttuu pH:n mukaan
Antosyaanien väri riippuu niiden rakenteesta, jokaheijastaa valoa eri tavoin
Esim. mustikassa syanidiini luovuttaa emäksisessäympäristössä vetyionin. punainen -> sininen
MUITA ESIMERKKEJÄ
Myös muissa marjoissa pH-indikaattori-omaisuutta,mutta yksi parhaista
Punakaali ja mustaherukka