alapalkki
ylakiekura
1.7.2014
Eliisa Kotro
alapalkki
ylakiekura
Onko kouluruoka Pohjoismaissaterveellistä ja maukasta?
Eliisa Kotro
Lehtori,  MMM (PD), Laillistettu ravitsemusterapeutti
Mikkelin ammattikorkeakoulu Oy
Nordic Network NTP - Healthy Choices
alapalkki
ylakiekura
Yhteispohjoismaista
Huoli lasten ja nuorten terveydestä
Ylipainoisten määrä kasvussa
Leikki-ikäiset ja koululaiset ravitsemus- jaliikuntakasvatuksen kohteena; kotitalous, terveystieto
Suosituksia ja oppaita ruokailun järjestämisestä
Nordic Network NTP - Healthy ChoicesTerveellisiä vaihtoehtoja –kouluruokailua koskeva hanke
1.7.2014
Eliisa Kotro
alapalkki
ylakiekura
1.7.2014
Eliisa Kotro
Mitä laki sanoo §§
Suomi: laki; Maksuton koululounas päivittäin
Ruotsi: koululaki; Maksuton kouluruoka oppilaille
      kunnan vastuu  budjetti  kustannustehokkuusvaatimus 
     säästöt  kouluaterian ravintosisältö paikoin jo heikentymässä
Islanti: PL 1995; Terveellinen ateria oltava kaikkienoppilaiden saatavilla koulupäivinä
     2002; Alakouluissa kaikille lapsille ravitseva ateria
Tanska: ei kansallista lainsäädäntöä kouluaterioista
Norja: ei kansallista lainsäädäntöä kouluateriasta
alapalkki
ylakiekura
Suomi; yläkoulututkimus 2007-2008
Raaka-ainekulut  alle
 1 €/pv
Ruokaa tarjolla kaikillepäivittäin
Yläkoululaisista 70 % söipäivittäin kouluruokaa
(Mikkelissä 76 %)
vain 30 % söi kaikkiaterianosat = suositustenmukaan
1.7.2014
Eliisa Kotro
alapalkki
ylakiekura
Kouluruokailu; ei vain ruokaa
Kouluruokalaan menemättä jättämisen syitä;
ruoka mautonta, yksitoikkoista, enemmän salaatteja!
ympäristö;  jono, hälinä, pitkät pöydät, kaverit, uhat
Ruoanvalmistus kotona, yhteiset kotiateriat, monipuoli-nen ruokailu  myönteinen asenne kouluruokailuun
Opettajien ruokailu kouluruokalassa vahvistaamyönteisyyttä, vaikuttaa ilmapiiriin
Nuoret mukaan koko yhteisön kehittämistyöhön!
Kouluruokailuun mielihyvä, nautinto, ilo, yhteisöllisyys?
1.7.2014
Eliisa Kotro
alapalkki
ylakiekura
              Ruotsi
Raaka-ainehinta n. 0,75 €/ateria
Ruokailua arvostetaan, 1 h aikaa
Pääruoka keskuskeittiöstä 60 %:lle kouluista
Osa nuorista valittaa:
Kouluruoka mautonta.
Lisää vaihtoehtoja!
Itse valmistettua teollisen tilalle, koulukeittiöt takaisin!
Vuoden koulukokki –kilpailulla imagonnostoa ja makua
Uuteen koululakiin vaatimus ruoan ravitsemuslaadusta
1.7.2014
Eliisa Kotro
D:\Data\My Pictures\SKOLMAT_450.jpg
alapalkki
ylakiekura
Tanska
Perinteisesti kotoa eväät:
ruisleipää ja maksapasteijaa/ makkaraa/ juustoa
Nykyisin eväiden sijaan pikaruokaa tai kakkuja
Harvat peruskoulut tarjoavat kouluaterian
Monilla kouluilla kioskissa hedelmiä, mehua, leipää
Koulumaito subventoitua
Vanhemmat epäluuloisia teollisten aterioiden suhteen
Maksulliset kouluateriat - paitsi Kööpenhaminassa:perustetaan koululounasjärjestelmä
1.7.2014
Eliisa Kotro
alapalkki
ylakiekura
IslantiCatering-alan yritykset kilpailevat kouluruokailuntoteuttajina, esim:
1.7.2014
Eliisa Kotro
alapalkki
ylakiekura
Islannissa
11-vuotiaat syövät vähemmän hedelmiä ja kasviksiakuin muissa Euroopan maissa, kalan syönti vähentynyt
Ruokalistasuunnittelu  Icelandic Health Department’nsuositusten mukaisesti   monipuolisuus
Tavoitteena fiksut yhdistelmät joka aterialla
Painotetaan oikeita annoskokoja
ja että lapset  maistavat kaikkia aterian osia
Ravitsemusasiantuntijat varmistavat, että ateriat ovatviikkotasolla ravitsemussuositusten mukaisia
1.7.2014
Eliisa Kotro
alapalkki
ylakiekura
1.7.2014
Eliisa Kotro
Koululounaat Norjassa
Kotoa tuodut eväsvoileivät
Subventoitu koulumaitojo useita vuosia
Useimmilla yläkouluillakanttiini: Hedelmiä jakasviksia; vanhemmatmaksavat, osittainsubventoitu
Harvoissa kouluissalämmin ateria – joitakinyksityisiä kokeiluja
alapalkki
ylakiekura
Ruotsi                            Suomi
Bra mat i skolan
Råd för förskoleklass, grundskola,gymnasieskola och fritidshem
Kouluruokailusuositus
Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2008
1.7.2014
Eliisa Kotro
alapalkki
ylakiekura
                                 Tanska        Norja                Kostrådene (yleinen suositus) 
1.7.2014
Eliisa Kotro